Tur ghidat cu bicicleta la izvoarele Someșului Cald
by Someșul Culoar Verde Albastru

Vino cu noi din Cluj la izvoarele Someșului Cald și primești intrare liberă la festival și camping pentru Smida Jazz Festival 2021.

Outside the Festival Area

deadline: 19 august 11:00

Continuăm explorarea Someșului pentru campania Someșul | Culoar Verde-Albastru 💙 💚 și organizăm o ieșire mai lungă la izvoarele Someșului Cald, în atmosfera de la Smida Jazz Festival.

Traseele pentru bicicliști au fost gândite de Clubul de Cicloturism Napoca și tot ei vor asigura ghidajul în zonă. Liderul grupurilor va fi Radu Mititean – ghid de turism și fost șef de echipă Salvamont, autor de ghiduri și hărți de turism pedestru montan și cicloturism.

Activitatea e dedicată pentru:
Z

cei care vor să vină din Cluj către Smida Jazz Festival (și beneficiază de intrare gratuită la festival și camping, conform campaniei desfășurată de festival: https://sjf.node-creative.com/info/#transport)

Z

cei care vor să pornească direct din festival în traseele de sâmbătă.

Trasee

Vineri 20 August

Cluj-Napoca-Bologa-Smida, nivel AVANSAT, plecarea se face cu trenul, la 07:01, din gara Cluj-Napoca până la Bologa, apoi traseul ghidat de aprox. Cei 43 km până la Smida se parcurg cu bicicleta.

Sâmbătă 21 August

Smida – Cetățile Rădesei, nivel AVANSAT, aprox. 40 km, plecarea se face la ora 9.00 de la Smida, pe biciclete. + TUR HIDROBIOLOGIC: Nevertebratele acvatice din Someșului Cald (link în curând)

Duminică 22 August

Smida-Huedin-Cluj-Napoca, nivel AVANSAT, aprox. 47 km, plecare la ora 10:00 din Smida spre Huedin, returul din Huedin spre Cluj-Napoca, făcându-se cu trenul la orele 16:54 / 17:34.

Transport bagaje

Putem asigura transportul bagajelor din Cluj (le preluăm pe 20.08 la 6:45 de la Gara Cluj sau dacă alegeți alt traseu le puteți lăsa joi 19.08 până la ora 17:00 la biroul nostru din str. Napoca 2-4). Pentru retur, bagajele se vor prelua duminică, la ora 9:30.

Detalii Trasee

Vineri 20.08: Bologa – Răchițele – Doda Pilii – Smida

Traseu pentru bicicletă nivel AVANSAT
43 km, urcă de la 500 m la 1250 m altitudine, asfaltat în proporție de 95%.

Lungimea totală: 43 km
Diferență de nivel: 750 m
Dificultate: bicicliști mai experimentați și antrenați
Timp estimativ: minimum 4 ore (fără opriri) Pornirea se realizează din gara Bologa, după gruparea participanților care optează pentru plecarea cu trenul din Cluj-Napoca, la ora 7:01.

Principalele puncte de trecere sunt Bologa, Săcuieu, Scrind-Frăsinet, Răchițele, Doda Pilii și în final Smida. Traseul urcă de la 500 m la 1250 m altitudine, iar singurul segment neasfaltat este între Doda Pilii și Smida (aproximativ 3 km).

Link Hartă

Sâmbătă 21.08: Smida – Cetățile Rădesei

Traseu pentru bicicletă nivel AVANSAT

Lungimea totală: aprox. 40 km
Diferență de nivel: aprox. 866 m
Dificultate: bicicliști avansați
Timp estimativ: minimum 4,5 ore (fără opriri)

Acesta este traseul care duce la izvoarele Someșului Cald. Este un traseu mai lung, de circa 40 km, în mare parte drum forestier. Traseul pornește din Smida, trece prin Doda Pilii și Ic Ponor, unde se termină și asfaltul. Apoi, drumul continuă spre Padiș, iar mai apoi la Poiana Vărășoaia unde vom lua pauză de masă.

Totodată, în această intersecție vom lăsa legate bicicletele și vom porni în tura pe jos, în circuit de la izvorul Someșului Cald la vale, cu intrare în peștera Cetatea Rădesei, unul dintre cele mai spectaculoase fenomene carstice din România. Peștera se poate parcurge cu o simplă frontală; fiind circuit, ieșirea din peșteră se realizează la celălalt capăt al acesteia, traseul continuând spre zona în care au rămas legate bicicletele. De aici traseul urmează drumul înapoi spre Smida.

Link Hartă

Duminică 22.08: Smida – Dealul Botii – Bălcești – Călățele Pădure – Huedin

Traseu pentru bicicletă nivel AVANSAT

Lungime totală: aprox. 47 km
Diferență de nivel: aprox. 600 m
Timp estimativ: minimum 3 ore (fără opriri)

Pentru întoarcerea din Smida la gara din Huedin propunem un traseu care, chiar dacă este mai lung, beneficiază de niște peisaje montane superbe. Traseul are aproximativ 47 km, cu o diferență de nivel de aproximativ 600 m și în mare parte este drum forestier cu câteva porțiuni de asfalt. Acesta pornește din Smida, iar în Doda Pilii traseul urmează drumul spre Dealul Boții, Bălcești, Călata, Sâncraiu ajungând în final la Huedin.

Link Hartă

Accesul la Festival

Smida Jazz Festival încurajează transportul pe două roți și cei care pedalează până la festival minimum 50 de kilometri beneficiază de intrare liberă la festival și camping (dacă arătați track-ul înregistrat cu ajutorul unei aplicații). Se aplică și celor care vin din Bologa sau Huedin.

Regulile complete de acces la Smida Jazz Festival 2021

Anularea sau amânarea acțiunii

Acțiunea poate fi anulată dacă prognoza meteo este foarte nefavorabilă, caz în care îi vom anunța personal pe toți cei înscriși cel târziu cu o zi înainte, până la ora 19.00.

În situația în care prognoza nu anunță o perioadă îndelungată de ploaie, acțiunea nu va fi anulată.

Număr de participanți

Maximum 50 de persoane.
Echipament obligatoriu
Trusă tehnică (cameră de schimb și petece, pompă, trusă minimală de scule – multitool, leviere pentru a da jos anvelopa
Pelerină de ploaie
Rucsac de tură
Cască recomandată (obligatorie pentru persoanele sub 16 ani). Pe urcare poate fi utilizată o șapcă cu cozoroc
Mănuși de bicicletă ușoare
Cremă de protecție solară
Haine pentru vreme mai rece și / sau vântoasă, inclusiv căciulă, mănuși cu degete lungi, hanorac sau foiță, polar / bluză termo, colanți și suprapantalon / pantalon de foiță
Mâncare pentru o zi sau două
Apă minim 1,5 litri / persoană / zi
Lanternă frontală
O trusă medicală minimă

Informații importante

În zonă sunt localități, izvoare cu apă potabilă, magazine etc.

Vă recomandăm să aveți piese de rezervă, consumabile și scule pentru bicicletă în caz de incidente.

Recomandăm ca bicicletele să aibă dotările cerute de legislația rutieră – sursa de lumină roșie și albă, coliere reflectorizante și elemente reflectorizante pe roți, sonerie, iar cei sub 16 ani trebuie să poarte obligatoriu cască pentru bicicliști.

Toate echipamentele menționate sunt necesare pentru că ne vom afla într-o zonă montană destul de înaltă și chiar la prognoze de soare 100% pot apărea neașteptat ploi, grindină sau ceață etc.

Accesul în festival, cazarea, camparea și biletul de tren sunt în responsabilitatea participanților.

Contactează-ne!

Termeni şi condiţii

Lasă-ne adresa ta ca să afli noutățile!

Termeni și condiții